Shipbuilder toont ware VR, AR en 3D wereld tijdens NMT Superyacht council

DutchNews

“Dit is een echte toegevoegde waarde: ik kan direct data opvragen in mijn VR en AR omgeving, complexe data wordt eenvoudig visueel gemaakt.” Zomaar een quote van een bezoeker van de NMT SuperYacht Council, vorige maand. Hier gaf Geert Schouten, directeur van Shipbuilder, een presentatie. Hij nam de aanwezigen mee door de wereld van virtual en augmented reality én 3D printing. Schouten: “Wat ik tijdens deze presentaties vaak zie is hoe verrast mensen zijn over het vergevorderde stadium van deze technieken. Dit is duidelijk een groot potentieel voor maritieme bedrijven. Ik ben blij dat ik deze technieken kan koppelen aan de maritieme sector door middel van presentaties zoals bij NMT.”

Monteurs met tablet op pad
Ook tijdens de NMT Super Yacht Counsel komen direct ideeën bovendrijven voor het succesvol inzetten van VR en AR. Schouten: “Een van de aanwezigen zag een grote kansen voor zijn bedrijf om VR in te gaan zetten in het aftersales traject. Wat een vooruitgang als je de monteurs een tablet kan meegeven waar ze tijdens hun reis de onderhoudsinstructies kunnen inzien in de daadwerkelijke ruimte. Voordat ze het echte jacht betreden, hebben ze deze al helemaal virtueel verkend met alle benodigde data! Een visionaire klant van ons, een jachtbouwer, zet dit al zeer succesvol in. Wat veel aanwezigen verraste is dat mijn bedrijf Shipbuilder voor VR helemaal geen grote onhandige VR-brillen inzet. Wij hebben virtual reality naar de browser gebracht met alle gemakken van dien.”

Investeer in de eerste stappen
“Vaak zijn de ideeën heel goed, maar de vaak gehoorde uitdaging is hoe dit moet worden omgezet in visionair en strategisch beleid en hoe het naar de werkvloer moet worden vertaald.” Schouten vervolgt: “Ik heb de aanwezigen geadviseerd eerst de mindset te veranderen. Niet meer werken met losse documenten met data, maar met verbonden (visuele) data. Natuurlijk ga je dit bewustwordingsproces niet alleen starten. In het digitaliseringsproces heb je ondersteuning nodig. Workshops die worden gegeven door maritieme ICT experts brengen je waar je moet zijn. Ik geef al jaren presentaties en workshops en begeleid bedrijven in de overstap naar onder andere VR en AR. Met als doel: right-the-first-time-werken werkelijkheid maken bij ieder maritiem bedrijf.”

VR, AR en 3D printing werken vloeiend samen
Schouten: “Net als virtual reality en augmented reality is ook 3D printing in sterke opkomst in de maritieme sector. Vaak krijg ik tijdens de workshops de opmerking dat het nog wel even gaat duren met 3D printen, bijvoorbeeld omdat 3D printers echt geen schip kunnen printen. Dat is een denkfout, men gaat namelijk uit van de huidige ontwerp- en bouwtechnieken. Zo heb ik een afbeelding laten zien van een viool, geprint met een 3D printer. Alhoewel het resultaat er niet uitziet als een viool werkt deze fantastisch. Dit kan ook in de maritieme sector. Bij een compleet andere aanpak van ontwerp en bouw kunnen veel delen van schepen geprint worden. VR, AR, robotisering en 3D printing werken straks vloeiend samen. Graag help ik bedrijven om deze verbinding te maken.”

 

Share this post

Recent Updates

More News & Blogs