De juiste Implementatie van Data Management

De juiste implementatie van maritiem data management: zo doe je dat (+video)

BenefitsDutchNewsShipbuilderSoftware

Robbert Noordhoek is projectmanager bij Shipbuilder en heeft veel ervaring met de implementatie van maritiem data management met Shipbuilder Software. Vandaag vertelt hij over zijn ervaringen in de maritieme sector. Bijvoorbeeld: waarom gaat het bij maritieme projecten zo vaak fout? Ook neemt hij je mee door de mogelijkheden die data gedreven werken biedt en laat hij zien wat het voordeel is als een softwareleverancier service on the job levert.

Korte samenvatting:

  • Maritieme bedrijven werken nog te vaak met excellijsten om projectinformatie in te managen, met desastreuze, peperdure gevolgen.
  • Voor acceptatie van data gedreven werken is het belangrijk om je collega’s de voordelen te laten zien en zelf te laten ervaren. 
  • Het wow effect van maritiem data management is het moment waarop data van afdelingen real time wordt verbonden waardoor collega’s elkaars informatie voor de eigen werkzaamheden kunnen gebruiken en veel sneller en efficiënter kunnen werken. 
  • Als je succesvol wilt zijn met de overstap naar data gedreven werken, kiest dan voor een partij die on the job service levert.
  • In deze video legt Robbert alles uit

Maritieme projecten met Excellijsten als backbone?

Robbert is een project krachtpatser in hart en nieren en werkt zes jaar bij Shipbuilder. Hij heeft al meer dan 12 jaar ervaring met maritiem data management. Robbert: “De maritieme sector is een fantastische sector om in te werken met mooie uitdagende projecten. Als het gaat over maritieme digitalisering en data gedreven werken, dan is er nog enorm veel te winnen. Wat mij toch iedere keer weer verbaast is dat veel maritieme projecten worden gerund door Excel-bestanden. Uhm wat? Excellijsten als backbone? Serieus, denk ik dan. In zo’n organisatie circuleren dan ook nog eens  verschillende Excellijsten. En dan is het de vraag: wie heeft de meest recente informatie? De gevolgen kunnen desastreus zijn. Vaak zijn fouten in de maritieme sector terug te voeren op dit Excel systeem.”

Een must voor succes: on the job service

“Wat ik echt dé kracht van Shipbuilder vind, is dat altijd een expert de implementatie van de software begeleidt. We laten je dus niet droog zwemmen. Nadat een maritiem bedrijf heeft gekozen om data gedreven te werken met Shipbuilder, kom ik in actie. Ik ga dan de klant on the job helpen met de implementatie van Shipbuilder, dus de eerste stappen naar maritiem data management. Maar dat is niet alles. Ook kijk ik hoe de overstap het snelst kan verlopen, ik train de gebruikers en ik laat ze zien hoe ze het maximale uit de software kunnen halen. Mijn doel is dat iedereen in no-time en direct succesvol aan de slag kan. Als je als scheepswerf of jachtwerf de overstap maakt naar data gedreven werken kies dan in ieder geval voor een partij die een expert bij jou on the job levert. Een must voor succes.

Acceptatie: Gratis informatie

“Waar ik graag mee start is om de organisatie eerst de kracht en de voordelen van data gedreven werken te laten zien. Dat helpt ook bij de acceptatie van de omslag. Wat ik laat zien is dat in plaats van decentraal opgeslagen informatie in Excel, iedereen in Shipbuilder ineens naar dezelfde informatie kijkt. Dat noem je een single source of truth. Weg risico’s en hallo gratis informatie! Met gratis informatie bedoel ik dat je ineens ook gebruik kunt maken van de informatie van je teamgenoten.

Naar real-time informatie met maritiem data management

“En dat niet alleen. Momenteel werk ik aan een project waar we meerdere afdelingen binnen Shipbuilder verbinden. Men is zo blij met deze verbinding! Het iedere maand moeten overleggen en  over en weer informatie moeten uitwisselen over de status van een project is verleden tijd. Deze informatie kan men nu real time opvragen. Dat is weer die gratis informatie. Nu niet alleen van het eigen team, maar van meerdere afdelingen. Dat noem ik nog eens gratis informatie waar je echt mee verder kunt. Die transparantie van informatie en processen maakt een bedrijf echt slimmer. ”

Maritiem data management in de praktijk

Robbert heeft voldoende voorbeelden uit de praktijk, waar maritiem data management echt zijn kracht laat zien: “Laat ik als voorbeeld een engineering-afdeling noemen bij een bedrijf waar ik heb gewerkt.  Toen ik de informatie van de afdeling inkoop voor hen beschikbaar stelde merkte ik eerst ongeloof. De engineers konden real time zien wat de status van de bestelde producten was. Daar konden zij direct met hun werkzaamheden op anticiperen. Ze zagen vervolgens ook dat de collega’s van inkoop hun informatie gebruikten om veel slimmer in te kopen. Toen ik ze uitlegde dat ze ook  op elkaars informatie konden reageren reageren waren ze echt om. Ze konden bijvoorbeeld de status van een requirement direct aanpassen. Die real time interactie had voor hen het wow effect!

Bekijk hier de video over de juiste implementatie van Data Management

Share this post

Recent Updates

More News & Blogs